I denna snabbkurs presenterar vi i mycket kortfattad och kondenserad form hur lantbruk bedrivs i Sverige. Vi vänder oss till beslutsfattare (men andra intresserade är också välkomna!), med målet att ge en inblick i hur det lantbruk går till i praktiken, vilka faktorer som styr och är avgörande, och vilka livsmedel och kollektiva nyttigheter som levereras. Syftet är att på detta sätt bidra till en bättre dialog och bidra till ett bättre beslutsunderlag inom området livsmedelsproduktion och försörjningsberedskap.
Program
10.30-10.35 Välkomna
– Helene Oscarsson, Vreta Kluster
10.35-11.05 Vad gör bonden på gården
– Helene Oscarsson, agronom/projektledare, Vreta Kluster, Östergötland
11.05-11.30 Jordbruksekonomi – hur sätts vetepriset, matkronan m.m.
– Per Bodin Hansen, intendent, Stiernhööksgymnasiet, Dalarna
11.30-11.55 Det nya lantbruksföretagandet – teknisk utveckling, ledarskap, management
– Ann Eriksson, Snöborgs gård, Dalarna
11.55-12.00 Avslut
Snabbkursen är framtagen som en av flera i en serie av snabbkurs i lantbruk för olika målgrupper. Utvecklingen har skett inom ramen för projektet Gröna Kluster – erfarenhetsutbyte, samverkan och utveckling, med Landsbygdsnätverket som projektägare, finansierat av Jordbruksverket, och förvaltas nu av den ideella föreningen Gröna Kluster i Sverige.
Detaljer
Datum: 19 november, 14:00–16:00
Plats: Digitalt
Arrangör: Vreta Kluster, Gröna Kluster i Sverige
Anmälan