I denna snabbkurs presenterar vi i mycket kortfattad och kondenserad form hur lantbruk bedrivs i Sverige.  Vi vänder oss till storkökskockar, kostchefer och måltidspersonal (men även andra intresserade är välkomna!). Målet är att ge en inblick i hur svenskt lantbruk går till i praktiken, vilka grödor och råvaror som produceras och hur det går till. Syftet är att på detta sätt bidra till en bättre dialog och ett utvecklat underlag för mer lokala råvaror i storköken i Sverige. Därmed tänker vi att kursen även bidrar till en bättre försörjningsberedskap. 

Snabbkursen är digital och vi kommer att skicka ut en länk till alla anmälda någon dag innan kurstillfället.

Program

14.00-14.05 Välkomna
Helene Oscarsson, Vreta Kluster

14.05-14.40 Vad gör bonden på gården
– Helene Oscarsson, agronom/projektledare, Vreta Kluster, Östergötland

14.40-15.15 Svensk grönsaksodling – vad går att odla i Sverige, vilka säsonger finns, olika certifieringar m.m.
– Anette Borgström, MOEK, Mellansvenska odlarna ekonomisk förening

15.15-15.50 Det nya lantbruksföretagandet – teknisk utveckling, ledarskap, management
– Jan Forssell, Bjurs Lantbruk, Dalarna

15.50-16.00 Avslut

Denna kurs är framtagen som en av flera i en serie av snabbkurs i lantbruk för olika målgrupper. Utvecklingen har skett inom ramen för projektet Gröna Kluster – erfarenhetsutbyte, samverkan och utveckling, med Landsbygdsnätverket som projektägare, finansierat av Jordbruksverket, och förvaltas nu av den ideella föreningen Gröna Kluster i Sverige.

Detaljer

  • Datum: 29 oktober, 14:00–16:00
  • Plats: Digitalt
  • Arrangör: Vreta Kluster, Gröna Kluster i Sverige

Anmälan

Gå till anmälan